Kommunfullmäktige 19/10 -09

Mötet inleddes med information om planeringen inför Ängelholms 500-årsjubileum år 2016, som kommer firas med pompa och ståt, som sig bör. Bl.a. kommer inbjudan att skickas till kungahusen i både Sverige och Danmark. Det var ju den danske kungen Kristian II som gav Ängelholm stadsprivilegier för snart 500 år sedan. Kristan II är också känd under det mindre tilltalande namnet Kristian Tyrann.

2 ärenden gav debatt under kvällen.

Det första gällde beslutet om kommunens drogpolicy, där debatten stod främst om den att-sats som innebar strykning av paragrafen om den s.k. ”hörnan” vid Storgatan/Stadsparken. Enligt den paragrafen ska serveringstillstånd av alkohol där endast tillåtas till kl 01.00, om polisen hävdar problem med oordning. Argumenten emot särbestämmelsen var bl.a. att detaljstyrningen bör hållas nere, att socialnämnden redan har möjlighet att besluta om alternativa öppettider vid behov, och att orealistiska stängningstider bara riskerar att förvärra problemen med bl.a. fler unga som reser till Helsingborg för att festa. Argumenten för var förstås en tro på att bestämmelsen skulle ge bättre ordning. Sverigedemokraterna anslöt till linjen om att stryka paragrafen, vilket också stöddes av M, FP, C och SPI. KD anslöt till de rödgröna partierna och röstade emot. Därmed vann SD’s ställningstagande majoritet.

En punkt i drogpolicyn som SD hade tankar kring, men som vi inte tog upp till debatt, var punkten om fler kommunala bilar med alkolås. Grundfrågan bör väl då vara om det är ett konkret och dokumenterat problem att kommunala bilar ibland framförs under alkoholberusning. Om så är fallet så kanske man borde lägga resurserna på att lösa problemet i grunden istället. Alkolås är trots allt väldigt dyra, och behäftade med vissa nackdelar. Dels finns vissa möjligheter att fuska med dem, dels kan de sluta fungera vilket innebär att bilen inte kan starta.

Den andra punkten som gav debatt gällde beslut om kommunfullmäktiges godkännande av Ängelholmshems försäljning av Villervalla-huset. SD höll låg profil i debatten denna kväll, men hade här vissa planer på att klaga på handlingarna, eftersom bifogat beslutsunderlag var rätt tunt. Vi fick på sidovägar bilda oss en uppfattning om besparingspotentialen, som vi uppfattade som relativt stor. Under viss tvekan, och under resonemanget att det är besparingstider där kärnverksamheter måste prioriteras, beslöt vi därför att bifalla majoritetens beslut om att godkänna försäljningen.

Länk till HD/NST’s rapportering om mötet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s