Insändare till HD 23/10

Insändare med anledning av Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet den 19/10-09. Insändaren publicerades inte.

Muslimer är människor. Islam är ideologi.

Måndagen den 19 oktober publicerade Aftonbladet en debattartikel av Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson, på temat islam och islamisering. Reaktionerna i nyhetsmedia blev inte bara enorma, utan även snedfokuserade och till stor del helt irrelevanta. Svallet har inte lagt sig än.

Jag skulle kunna skriva ett försvarstal här för Åkessons artikel, eftersom jag kan ställa mig bakom allt han skriver. Jag nöjer mig dock, i likhet med ett antal kända skribenter (ej sverigedemokrater) som t.ex. Dick Erixon, Ian Wachtmeister och Ulf Nilson, med att konstatera att Åkessons artikel varken var särskilt extrem eller behäftad med den sorts fel och brister som den anklagats för i media.

I mycket handlar reaktionerna på Åkessons artikel inte om artikelinnehållet i sig, utan om den hetsande ordalydelsen i rubriken, som Aftonbladet själva hittade på. I den rubriken, ”Muslimerna är vårt största utländska hot”, vinklar Aftonbladet över Åkessons kritik mot islam, på muslimer som individer. Aftonbladets chefredaktör riskerar nu åtal för hets mot folkgrupp.

Det är anmärkningsvärt att Aftonbladet, en tidning med ständigt fokus på sensationsreportage som maximerar upplagan av sålda lösnummer, tillåts sätta tonen i den här debatten. Väldigt lite av kritik syns mot tidningen från övriga större massmedia, med oftast högre förväntade krav på journalistisk kvalitet än Aftonbladet. Istället hakar man okritiskt på i skvallerpressens spår. Varför?

När religion övergår från den privata till den offentliga sfären, så måste den också kunna bli föremål för debatt. Det har kristendomen varit länge och sedan ett par decennier är även Islam en realitet i Sverige. Paradoxalt nog är det ofta kristendomens värsta belackare som samtidigt vill hålla islamkritiken utanför debatten. Islams ökande inflytande i Sverige påverkar samhället och måste få diskuteras öppet, inte bara viskas om vid svenska familjers frukostbord.

Den islamkritiska debatten har kommit för att stanna – även i Sverige.

Patrik Ohlsson
Kommunfullmäktigeledamot
Ordförande i SD Ängelholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s